Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2020 12:46 - Относно определянето на местоположението при космически полети
Автор: puk2 Категория: История   
Прочетен: 512 Коментари: 10 Гласове:
7

Последна промяна: 27.11.2020 12:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Понеже Рустам повдигна един въпрос за "пропускането на на целта" от даден космически апарат, икам да направя някой интересни бележки, позовавайки се на статия на 
Caleb Scharf,
Director of Astrobiology at Columbia University

"В началото на 60-те години на миналия век, по време на космическата надпревара, нито американски, нито съветски учени са знаели точно къде са Марс или Венера - особено с точността и сигурността, жизненоважни за ориентирането на космическите кораби. Това звучи смешно. Знаели са, разбира се, къде ще бъде приблизително цел като Венера, когато космическият кораб ще долети до нея. „Приблизително“ в този контекст обаче може да означава грешка от 10 000 или 100 000 км. Местоположението на планетите, техните ефемериди, зависят от изключително прецизното калибриране на техните орбити. Най-добре е обаче да направите това чрез директни измервания - както биха направили моряците от миналото, придържайки се директно към остров или крайбрежие, за да определят точно неговата географска ширина и дължина.

Печално известно събитие, илюстриращо този проблем, се е случило в началото на 1961 г. Планира се изпращане на сонда до Венера. Съветските и американските учени са се състезавали в опити за точно определяне на местоположението на Венера и чрез това също за изясняване на астрономическата единица. Тогава то е определено като средно разстояние между центъра на Земята и центъра на Слънцето. От Земята това може да стане чрез измерване на радарните сигнали, отразени от Венера. Първи СССР успя да изстреля сондата - "Венера-1". Няколко месеца по-късно СССР също обяви изясняването на стойността на a.u. използвайки Венера. Но американците установиха, че тази стойност се различава на 100 000 км от измерванията им, направени с радар, и саркастично отбелязаха, че в СССР очевидно е открита някаква нова планета.
После се оказа, че съветската сонда, която по време на обявяването на измерванията е трябвало да премине някъде близо до Венера, вече е имала няколко неприятни срива, включително  на температурения контрол и контрола на местоположението. Може би сондата е летяла някъде близо до Венера, но никога няма да разберем колко много е пропуснала - по това време комуникацията с нея вече е изчезнала.

Междупланетната станция на НАСА New Horizons, стартирала през 2006 г. с рекордна скорост, използва гравитационното поле на Юпитер, за да достигне Плутон в продължение на девет години, покривайки близо 5 милиарда километра. Използвайки наземни телескопи и усъвършенствани компютърни модели на орбиталното движение на Плутон, можем да посочим неговото положение в небето с грешка до 0,00014 градуса. Плутон обаче е толкова далеч от нас, че тази неточност се превръща в разстояние от порядъка на 13 000 км - достатъчно, за да усложни значително опита за летене близо до планетоида. Ситуацията се усложнява и от непредсказуемите отклонения на апарата от изчислената траектория, причинени от финия и неравномерен ефект на топлинното излъчване, идващо от неговия плутониев реактор.
New Horizons успя  през юли 2015 г., за голямо облекчение на учените, които трябваше да чакат значителна част от живота си, от изстрелването до пристигането. Той прелетя край Плутон на 12 500 км, спазвайки внимателно изчислен интервал. В резултат на това, за да може станцията да прелети Плутон и придружаващите го луни, без да се отклонява твърде много от правилния път, беше необходимо внимателно да се измери местоположението на небесните тела и да се извърши корекция на курса, като се използват собствените видеокамери на сондата и огромно количество търпение."

Тагове:   космос,


Гласувай:
8
11. starforlife - Ами... Какво да ти кажа?... Някои чик~джии са известни с напъните им да се пудрят по въпроси, от които нямат представа дори.
27.11.2020 13:11
А често дори имат все пак, но се опитват да изтролят било то неприятен им блогър, било то неприятна им ключова фигура в съвременния живот, било то неприятна им (и то понеже на могат да си позволят да живеят в нея) страна или нация.

Затова ще повторя (пренеса) репликата си до въпросния от под предходния ти постинг, където моя милост написа:
Ами НЕ - и двете ти (основни) твърдения НЕ СА ВЕРНИ.
Нито цената на руските носители ВЕЧЕ е по-ниска от тази на Мъск... Нито манекенът се е разминал с предвиденото по отношение на Марс.

На 7-ми октомври тази година манекенът премина покрай Марс на 7,4 млн. километра, което и първоначално е предвидено като най-блико, а цената за изстрелване на "Фалкон"а е вече в/у 30 и 35 млн. долара, което е доста по-евтино от това на руските "Союз"и.

По повод себестойността на полетите на едните и другите ("SpaceX" и "Росскосмос") всеки много бързо може да провери, че твърденията на Русть0 са тролене.

А по повод на "разминаването" на "манекена на Мъск" и с едното като коментар по част от настоящия ти постинг:
Русть0... Даскалче...
Преди време сам се направи смешен със "знанията" ти по отношение на неща като перспективата например...
Сега пък се правиш смешен по отношение на неща като гравитация и притегляне.
Вземи се образовай поне малко, че има определени разстояния на които даден космически обект, включително изкуствено създаден, може да премине от друг, с много по-голяма маса и да продължи движението си по предвидена траектория.
Под това критично разстояние, по-малкия обект или ще остане в постоянно орбита около по-големия, превръщайки се в негов спътник, или ще падне в/у него.

Така, че твоите "разминавания" се базират на мисълта ти, че едва ли не "манекенът на Мъск" е трябвало да гребне шепа пръст от Марс.
Е не е трябвало.
И той преминава на предвиденото и съобразено с по-горното разстояние, ама блогърите нали все знаят повече по всички въпроси, в случая "космическите" и от НАСА...
цитирай
2. puk2 - # 1. starforlife,
27.11.2020 13:22
Доколкото се сещам (без да правя справка), американците ползваха руски двигатели (всъщност бяха купили голяма част от завода). Отделно наемаха доставка на товар на цени, определени от руснаците, но тоя "крепкий хозяственик" Рогозин успя да съсипе и това.
цитирай
3. apostapostoloff - Не си прав-
27.11.2020 15:51
това, което визира Рустам, е най- вече партийно- класовият подход на нашите съветски братя. Тук, тук го стяга чепикът.
цитирай
4. puk2 - # 4. apostapostoloff,
27.11.2020 15:54
То партийно-класовият подход се видя до къде доведе и нас, и тях.
цитирай
5. blackpredator - та,
27.11.2020 17:04
през 1970 г. легендарният американски астронавт Нийл Армстронг отива в Новосибирск, само за да вземе шепа земя от двора на Александър Шаргей , известен на целия свят като Юрий Кондратюк
Нийл Армстронг вземал шепа пръст и казал: "Тази земя не е по-малко ценна за мен от лунната почва ..."
след това американецът занесъл тая шепа почва в САЩ и я изсипал на мястото на старта на нос Канаверал

според двата манекена на цървули,
афтора и панагюрския астронафт,
при изчисления на траекторията,
Мъск е ползвал уравненията на Жони Винетук
цитирай
6. rustam - Точно така:
27.11.2020 17:12
puk2 написа:
Доколкото се сещам (без да правя справка), американците ползваха руски двигатели (всъщност бяха купили голяма част от завода). Отделно наемаха доставка на товар на цени, определени от руснаците, но тоя "крепкий хозяственик" Рогозин успя да съсипе и това.

американците наемаха руски ракети за извеждане в космоса на товари, отделно използването на МКС(хора, логистика) се осъществяваше с руски ракети. В пъти по-евтино от Фалконите на Мъск.

А иначе за Марс: това, което си написал, разбира се, приемам го. само че то не отменя мистификацията на самия Мъск. Как ще говориш за полет до Марс с хора, при това в обозримо бъдеще, при положение, че мисията с "теслата" е явен провал?
цитирай
7. puk2 - # 7. blackpredator,
27.11.2020 17:31
както ти беше обяснено малко по-неделикатно нееднократно, с интелектуалното си ниво, не е редно да си пъхаш гагата в разговори на гиганти (сравнени с тебе). Особено с неадекватни извадки от уикипедията.
цитирай
8. puk2 - # 8. rustam,
27.11.2020 17:37
Каква мистификация на Мъск? Мисията на "теслата" имаше чисто рекламен характер и в тоя смисъл си е голям успех (даже в тая дупка се знае за нея). Никога не е имало план да каца на Марс. Засега "плановете" на Мъск се реализират с учудваща ефективност.
цитирай
9. puk2 - А что у Starlink с коммерческими ...
27.11.2020 19:58
А что у Starlink с коммерческими параметрами?

1. Объём продаж в 2021 ожидается на сумму $4 миллиарда долларов;
2. Этот объём будет расти линейно до $22 миллиардов к 2025;
3. Доходность сервиса около 60%, то есть 60% от продаж - чистая прибыль;

[Замечу, что все числа близко соответствуют тому, что мы уже прогнозировали на этой страничке.]

Опа. $4 миллиарда продаж в 2021?? При этом, все затраты на Starlink до сегодняшнего дня были такого же порядка - около $4-$5 миллиардов. За первый год продаж на всю сумму создания бизнеса! И с доходностью 60%. Вот это он дает нам семинар, как надо создавать бизнесы.
цитирай
10. apostapostoloff - Кажете сега нещо и
28.11.2020 06:34
за мелиоризацията на теризацията. И от тези неща нищо не разбирате, та ще можем още малко за ви се посмеем...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: puk2
Категория: История
Прочетен: 39279
Постинги: 63
Коментари: 951
Гласове: 346
Архив
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Блогрол